Bandenwissel

Winterbanden niet verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in veel andere Europese landen wel. Als je op wintersport gaat of bijvoorbeeld naar de kerstmarkt in Dortmund of Düsseldorf, dan moet je dus winterbanden hebben.

Hoewel winterbanden in Nederland dus niet verplicht zijn, ben je wel verplicht om te rijden met banden die geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Dat betekent dat je in de winter niet met zomerbanden mag rijden, wel met universele all-season banden.

 

Zomer- en winterbanden beter dan universele banden

Als je je auto maar af en toe van stal haalt, dan zijn universele banden prima omdat je dan waarschijnlijk toch niet onder extreme omstandigheden – sneeuw en ijzel, hitte en plensbuien – de weg op gaat.

Gebruik je je auto (bijna) dagelijks, dan zijn speciale winter- en zomerbanden aan te raden. Omdat deze de afgelopen jaren steeds beter zijn geworden, zijn de verschillen met universele all-season banden groter geworden. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Zomerbanden:

  • Hebben een kortere remweg dan universele banden;
  • Maken minder geluid;
  • Slijten minder snel;
  • Zijn veiliger en comfortabeler bij temperaturen boven de 15 graden;
  • Hebben een speciaal profiel voor de afvoer van (regen)water.

Winterbanden:

  • Hebben speciale lamellen voor een groter contactoppervlak met het wegdek;
  • Zijn gemaakt van zachter rubber voor een betere grip op het wegdek;
  • Bij sneeuw is het wegrijden vanuit stilstand gemakkelijker;
  • De zijdelingse grip is beter.

 

Bandenwissel bij autobedrijf Peramos

Als de temperaturen beneden de 7 graden komen, is het verstandig je winterbanden erop te leggen. Wij wisselen de banden voor je, zorgen voor een goede bandenspanning en balanceren de banden voor je zodat je weer veilig en comfortabel de weg op kunt. We kijken bovendien ook altijd of de ventielen nog goed zijn.

Als in het voorjaar de temperaturen weer gaan stijgen, leggen we de zomerbanden er weer op voor je.

Tip: Je kunt er ook voor kiezen de banden om de velgen te laten zitten. Je moet dan wel extra velgen aanschaffen, maar de bandenwissel kost ons minder tijd, en jou dus minder geld. Vooral bij een auto waar je nog jaren in hoopt te rijden, is die investering een overweging waard.

 

Bandenopslag

Als je zelf ruimte genoeg hebt, kun je je banden natuurlijk zelf opslaan, maar niet iedereen heeft zoveel ruimte. Daarom kun je je banden ook bij autobedrijf Peramos opslaan. Dat heeft bovendien als voordeel dat ze altijd onder goede omstandigheden zijn opgeslagen en bijvoorbeeld niet in een ijskoude schuur of op een bloedhete zolder liggen.

 

Jij en je banden zijn welkom bij ons!