Olie verversen

De belangrijke functies van motorolie

De motorolie in jouw auto heeft vijf verschillende functies. We zetten ze even op een rij:

  • In de eerste plaats zorgt de olie ervoor dat er geen wrijving ontstaat tussen de bewegende onderdelen van de motor.
  • In de tweede plaats houdt de olie de motor schoon omdat kleine vuildeeltjes door de circulerende olie worden meegenomen.
  • In de derde plaats zorgt olie voor een goede afdichting van keerringen, klepgeleiders en zuigerveren.
  • In de vierde plaats beschermt olie tegen corrosie โ€“ roest โ€“ van de motoronderdelen.
  • In de vijfde plaats koelt motorolie de hete onderdelen van de motor.

 

Additieven

Additieven zijn toevoegingen aan de motorolie. De additieven verbeteren bepaalde kwaliteiten van de motorolie. Zo heb je bijvoorbeeld additieven om de temperaturen beter te regelen, additieven om corrosie en wrijving tegen te gaan en additieven die vuil oplossen. Het ligt aan het model en merk auto, je rijstijl en de leeftijd van je auto welke additieven โ€“ en daarmee welk soort motorolie โ€“ het belangrijkste zijn voor jouw auto.

Helaas verdwijnen de additieven langzaam maar zeker โ€“ en bij veel en vaak korte ritten sneller โ€“ uit je olie, dat is een van de redenen dat olie regelmatig ververst moet worden.

Daarnaast moet ook af en toe het oliefilter vervangen worden.

 

Olie bijvullen

Het is super belangrijk dat er voldoende olie in je motor circuleert en dat kun je gemakkelijk zelf controleren. We leggen het je graag uit, als je niet precies weet hoe dat moet. Als het oliepeil aan de lage kant is, moet je de olie bijvullen. En nu je weet dat het type olie belangrijk is voor je motor, begrijp je ook dat je het beste dezelfde olie kunt gebruiken die autobedrijf Peramos voor jouw auto gebruikt. We raden je daarom aan een fles olie bij ons te kopen om tussendoor de olie bij te vullen.